Ljevaonica Bujan

O nama

Od samog osnivanja 1982. g. pa do danas Ljevaonica Bujan je u obiteljskom vlasništvu. Nalazimo se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Naša osnovna djelatnost je izrada aluminijskih odljevaka. Naš kapacitet je 200+ t siluminskih odljevaka godišnje.

Imac
Imac

POVIJEST

Osnivač Andrija Bujan započeo je davne 1952. godine kao 14-godišnji učenik svoju ljevačku karijeru. Do 1967. godine skupljao je iskustva radeći u hrvatskim ljevaonicama. Od tada pa do 1982. godine radio je u Švicarskoj kod vodećih specijalista u tom području. Nakon 30 godina rada i skupljanja iskustava osniva 1982. godine današnju Ljevaonicu Bujan.

Mladi Andrija u Varaždinskoj ljevaonici, 1954 (u kolicima).

LJEVAONICA & LJEVAČKE LEGURE

Foundry

LJEVAONICA

Specijalizirani smo kako za izradu složenih pješčanih odljevaka tako i za lijevanje u gravitacijske i nagibne kokile. Posebno težište naše proizvodnje je na lijevanju posuda pod tlakom (filtri i ventili za plinove i tekućine). Sljedeće tipično područje naše djelatnosti su odljevci s naknadnom toplinskom obradom i visokom elektroprovodljivošću za elektroindustriju i visokonaponska postrojenja. Kod svih naših proizvoda postavljamo visoke zahtjeve u pogledu točnosti dimenzija i homogenosti odljevaka.

Casting alloys

LJEVAČKE LEGURE

Primjenjujemo aluminijske legure isključivo od renomiranih proizvođača s kojima imamo dugu tradiciju poslovanja. Tipične legure koje koristimo su AlSi12, AlSi10Mg, AlSi05Mg. Primijenjeni ulazni materijali kao i naši proizvodi podliježu konstantnoj kontroli našeg QS tima.

KVALITETA & CERTIFIKATI

Certificate 1
Certifikat

EN ISO 9001:2015

Pogledaj
Our process

KONTAKT

Sjedište

Adresa
Madžarevo 254 a
HR - 42220 Novi Marof
CROATIA
Telefon
+385 42 205 300
Mobitel
+385 95 6789 013
Email
info1@ljevaonica-bujan.hr

EU PROJEKT

EU PROJEKTI

EU Projekt

Ljevaonica Bujan d.o.o. je korisnik zajma iz programa ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) namijenjenog subjektima malog gospodarstva iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u skladu sa Operativnim programom konkurentnost i kohezija. Zajam je realiziran preko agencije HAMAG – BICRO.

EU Projekt

Naziv projekta: Inovacijski vaučer za razvoj novog procesa kontrole legura u proizvodnji Ljevaonice Bujan d.o.o.
Naziv poziva: Inovacijski vaučeri za MSP-ove
Kod poziva: KK.03.2.2.03
Vrijednost projekta: 100.000,00 HRK

Cilj projekta je uvođenje novog sveobuhvatnog sustava kontrole sirovina kojim se rade finalni proizvodi Ljevaonice Bujan.
Kontrola kvalitete legure ključan je trenutak u postupku lijevanja proizvoda te osiguravanju čvrstoće i zadanih karakteristika kvalitete (preko certifikata kvalitete koje Ljevanica posjeduje i prati).
Projekt se stoga usmjerio na završetak uvođenja novog procesa uspostave provjere kvalitete baznih sirovina, točnije mehaničkih svojstava (vlačne čvrstoće) legure kako bi se smanjili nedostaci cijelog proizvodnoga procesa tvrtke. Naime tvrtka je u fazi uspostavljanja laboratorija radi uvođenja kontrole mehaničkih i kemijskih svojstava legure unutar proizvodnoga procesa.
U skladu sa tim smjernicama razvoja, laboratorij je opremljen i kidalicom marke Rauenstein, tip ZDM 10/91 međutim na istoj je potrebno uspostaviti mjerni sustava prilagođen legurama koje koristi tvrtka što je predmet ovog projekta.

Ljevaonica Bujan ima potrebu za stručno tehničkim znanjem koje obuhvaća slijedeće korake:
1. Uvid u postojeće stanje stroja i prijedlog odgovarajućih zahvate u cilju modernizacije mjernog sustava i puštanja kidalice u pogon.
2. Prijedlog komponenti za nadogradnju mjernog sustava stroja.
3. Izrada programske podrške za mjerenje i analizu mjernih rezultata. Programska podrška treba biti prilagođena za ispitivanje vlačne čvrstoće epruveta izrađenih iz aluminija i/ili aluminijskih legura
4. Umjeravanje kidalice
5. Izrada tehničke dokumentacije vezano uz prve tri točke.

OČEKIVANI REZULTAT usluge jest uspostava mjernog sustava kidalice za provjeru mehaničkih svojstava legura Ljevaonice Bujan što će posljedično pozitivno utjecati na uspostavu NOVOG PROCESA KONTROLE u proizvodnji.

Očekivani rezultat doprinijet će povećanju KONKURETNOSTI Ljevaonice Bujan u vlastitom sektoru kroz slijedeće elemente:
- skraćivanje proizvodnoga procesa i uštede u poslovanju
- dosljednosti u kvaliteti proizvoda
- povećanje kvalitete proizvoda uslijed točnih očitanja mehaničkih svojstava legure
- skraćivanje roka isporuke proizvoda, a time i povećanje proizvodnje na godišnjoj razini.

OPIS PROJEKTA Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) kao znanstveno istraživačka institucija čija će usluga biti osigurana projektom specijalizirana je, među ostalim, za retrofit strojeva u industriji te posjeduje znanja u procesima lijevanja.
Suradnjom nekoliko znanstvenika iz područja tehnoloških procesa lijevanja s jedne strane i znanju modernizacije industrijskih strojeva s druge strane osigurat će se kvaliteta usluge koju se naručuje unutar projekta. Projektne aktivnosti će se provoditi u proizvodnom pogonu, točnije laboratoriju Ljevaonice Bujan u Novom Marofu.

Trajanje projekta je maksimalno 90 dana unutar kojih je obuhvaćeno testno puštanje u pogon same kidalice te aktivnosti promocije i vidljivosti projekta. Očekivani završetak projekta je 28. studenog 2018. godine.